Ljekovita svojstva tikvica + pokoji recept

Sezona je svima omiljenih tikvica. Ima ih mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste male, tamnozelene tikvice slične velikim krastavcima. Poput dinja i krastavaca, tikvice pripadaju porodici Cucurbitaceae. Iako je riječ o voću, većina nas ih ne doživljava tako i naziva ih povrćem.

Tikvice, kao i sve tikve, potječu iz Amerike, a čovječanstvo ih konzumira već više od 10.000 godina. Smatra se da je današnja sorta tijekom godina razvijena u Italiji.

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata – odlična je namirnica za mršavljenje.

Sastav i ljekovitost tikvica

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata. To je odlična namirnica za mršavljenje jer ispunjava želudac i time daje sitost. Izvrstan su izvor vitamina B i C, mangana i kalija, dok su žute tikvice bogate i beta karotenom. Većina tih vrijednih tvari nalazi se u kori, pa je nemojte guliti s mladih plodova. Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja potiču probavu, sprječavaju zatvor i čiste crijeva od toksina. Time smanjuju vjerojatnost od pojave raka crijeva, kontroliraju šećer u krvi i smanjuju apetit.

Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava i snizuju kolesterol. Zahvaljujući tome, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Istraživanja pokazuju da fitonutrijenti iz tikvica pomažu u smanjenju simptoma povećane prostate – bolesti koja muškarcima otežava mokrenje i seksualne odnose.

Zbog visokog udjela mangana tikvica povoljno djeluje na sve funkcije tijela. Pospješuje metabolizam proteina i ugljikohidrata, potiče libido i ubrzava sintezu masnih kiselina i kolesterola. Mangan je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja dopušta formiranje kolagena, čineći kožu zdravijom, a zacjeljivanje rana bržim.

Stoga, imate li suhu kožu, stavite na lice ploške tikvice, ostavite ih dvadeset minuta pa isperite. Vaša koža će postati meka i svježa.

Zdravstvene dobrobiti tikvica:

  • djeluju protuupalno
  • povećavaju razinu energije
  • potpomažu mršavljenje
  • snizuju razinu kolesterola
  • čiste crijeva od toksina
  • sprečavaju bolesti prostate
  • poboljšavaju probavu
  • potiču libido
  • čine kožu zdravijom
  • čuvaju zdravlje fetusa

Uzgoj tikvica

Tikvica je povrće koje lako uspijeva. Možete je saditi u vrtu ili u tegli ako drugdje nemate prostora. Na otvorenom se sadi nakon što prođe opasnost od mraza. Najviše im odgovara plodno, humusno i osunčano tlo.

Sezona tikvica počinje u svibnju, a traje do srpnja. Redovito branje potiče biljke na formiranje novih cvjetova i oplodnju, čime se povećava prinos. Tikvice treba brati svakodnevno, a plodovi koji narastu veći od 12 cm gube karakteristična kulinarska svojstva.

Tikvice u kulinarstvu

Tikvica je popularna namirnica diljem svijeta. U Italiji se koristi za pripremu kruha, u Mexicu quesadille, u Francuskoj ratatouille, u Turskoj palačinka, a u Bugarskoj ih pržene poslužuju s jogurtom. Popis je dugačak, dok su vrste jela koja s njom možete pripremati nebrojene.

Kod nas se uglavnom pripremaju pohane, u umacima, juhama, punjene, pomiješane s drugim povrćem ili svježim sirom i u slanim kolačima. Tikvice možete dodati u salatu s krastavcima, pri čemu nećete ni primijetiti razliku u okusu.

Od njih možete napraviti i izuzetno zdrave špagete. Jednostavno ih narežite na što tanje rezance, posolite tako da puste vode, prepržite i poslužite s omiljenim umakom za tjesteninu. Osim plodova, možete jesti i cvjetove tikvice. Najčešće se cjetovi pripremaju pohanjem.

RECEPTI

Tikvice sa sirom i začinskim biljem

Sastojci:

  • 1 srednja tikvica
  • 1/2 šalice krem sira
  • 1 šalica feta sira
  • 2 jušne žlice sjeckanog luka
  • 2 čajne žlice sjeckanog začinskog bilja: bosiljka, timijana, estragona…
  • 1 jušna žlica maslinovog ulja

himalajska sol, papar, mljevena paprika

Priprema:

Kratko popecite izdubljenu i prepolovljene tikvice na roštilju. Napunite ih smjesom napravljenom od navedenih sastojka i uvaljajte u krušne mrvice. Pecite pokriveno na roštilju oko petnaest minuta dok ne porumeni.

Salata od tikvica

Sastojci:

  • 1 sjeckana rajčica
  • 10 sitno nasjeckanih listova bosiljka
  • 2 jušne žlice jabučnog octa
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 3 usitnjena režnja češnjaka
  • 400 grama tikvice narezane na tanke rezance

Priprema:

Pomiješajte navedene sastojke i posolite po želji.

Grčki umak s tikvicama

Sastojci:

  • 400 ml grčkog jogurta
  • 3 režnja sjeckanog češnjaka
  • 200 grama ribane tikvice
  • 2 jušne žlice usitnjenog kopra
  • 2 jušne žlice usitnjene mente
  • papar
  • himalajska sol

Priprema:

Pomiješajte navedene sastojke. Ohladite umak u hladnjaku. Poslužite uz rižu ili tjesteninu.

 

* PROČITAJTE I OVE ČLANKE:

Proljetne salate za više energije i zdravlja

Francuski ratatouille – savršena ljetna večera

Chiarin tanjurić: Zdravi dnevni jelovnik

Prednosti sezonske prehrane

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads